Fiskgratäng

Smarrig enkel fiskgratäng

Vit fisk (jag valde alaska pollok)
creme fraiche med tomat och basilikasmak
grädde
purjolök
champinjoner
baslika
ost
salt och peppar

Jag la fisken i en ugnsform, stekte på purjo och champinjoner. saltade och pepprade. La detta på fisken.
Värmde creme fraichen i en kastrull, spädde med lite grädde, finhackade basilika och la i, saltade och pepprade. Hällde detta över fisken och strödde på riven ost. I ugnen en stund och waila! Supergod fiskgratäng som severades med haricot verts till barnens stora förtjusning!

Ytterligare sänkningar..

Hmm.. det verkar som om jag måste sänka min basaldos ytterligare när jag äter och lever som jag gör. Och istället ta mer bolus när jag ätit något gott. Som ikväll tex, firar nya jobbet med chokladpudding. Kan verkligen inte låta bli det men det är såååå gott. LIte lite är det enda som behövs, med MASSA grädde. Mums!

Har idag haft lågt blodsocker både imorse och i eftermiddags, gott tecken, javisst, men inte bra för kroppen i längden. Nu klarade jag det fint utan rekyler eftersom det inte låg så lågt (3.3 och 3.6) men ändå. När jag tänker efter hade jag ju faktiskt lågt vid lunch också. Ja, ja, sänkningar får det bli!


Lurad...

Vaknade med högt blodsocker imorse, strax över 15 låg det på och jag mådde inge vidare. Bytte pumpnål och gav mig ut och sprang. Och nej, det gick verkligen inge vidare där heller, andfådd efter bara någon ynka minut.
Kom hem, åt frukost (2 ägg, en halv skica danskt rågbröd och en knapp deciliter proviva och kolla nästan blodsockret igen precis när jag ätit så maten borde inte fått upp det mer men det låg på 19.7, blev TOKIG!! Tog mer insulin och får alarmet ingen dosering. Suck. Byta nål igen.

Åkte till busfabriken med lilla familjen. ORKESLÖS och yrslig. Kollade bs igen. 14.6. Suck. Kaffe med chokladoulver för att vakna lite. Ingen lunch, mandlar till "mellanmål" och ett bs på 5.8 till kvällsmaten. TACK!!

Blev lax med fetaoströra till kvällsmat, med kokt broccoli och ungs"bakade" champinjoner, paprika och zuccini. Nam nam!
Tyckte efter knappt två timmar att blodsockret känndes högt. Kollade. 5.6. Japp, lurad! Konstigt det där.
Grymt sygen på något gott (blev lite för mycket av det goda i helgen, mycket pannacotta... och mycket vill ha mer eller hur??) vispade grädde med vaniljpulver och 6 små vindruvor delade i halvor. Och herre jisses va gott!!!

Nu är det läggdags och det känns som om jag har lågt blodsocker, eller är jag lurad igen???

Pannkakor

Idag testade vi ett annat recept på pannkakor/plättar.

2 ägg
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
en nypa salt
lite ekologiskt vaniljpulver

Blev riktigt gott tycker jag, smakar klart inte riktigt som vanliga pannkakor, men dög lika bra tycker jag :)


I övrigt har det varit ett par sämre dagar nu, igår var jag på möhippa och det var både pastasallad och annat.
Ikväll åt vi på restaurang, jag valde kalv med murkelsås och wookade grönsaker, potatisen valde jag bort. Sen blev det pannacotta till dessert, men man måste ju njuta med, eller hur?? Kompenserade det med vatten till maten.
Nu njuter jag av ett litet glas rött.. Imorgon tar vi nya tag!!

Kokosplättar

Gillar man kokos är dessa verkligen supergoda och nästan utan kolhydrater med!

Kokosplättar

2 ägg
1 dl grädde
1 dl kokosflingor

Mixa kokos så det blir mer som mjöl (jag fick inte mitt speciellt finmalt men det blev super ändå :))
Vispa ägg och grädde och vispa ner kokosen. Stek med smör på medelhög värme.
Servera med grädde och några hallon. Mums!


Dålig matdag :(

Dagen började med en fralla på statoil. Sen en dagens lunch på en restaurang i Trelleborg. Med potatis. Kvällsmat hos farmor, hembakad pizza. Behöver jag säga att det är lite synd om mitt blodsocker och min kropp idag. Dessutom har dagen mest spenderats i en bil och 10 minuter på en hästrygg. Nu är klockan för mycket för den där löpturen jag verkligen ville ta. Typsikt. Nya tag imorgon. Nu ska jag kolla blodsockret, det känns lågt :(

Mellanmål

Enligt de som äter STRIKT lchf så behövs det inte mellanmål. Men för mig är det ett måste. vet inte om det beror på amningen eller vad, men jag är hungrig ofta. Så vad äter man till mellis som inte höjer blodsockret en massa?

Idag testade jag kesella som jag blandade i lite vaniljpulver i och till det ett  10 tal hallon. Får se vad blodsockret säger om det. kesella innehåller ju mycket proteiner och det är ju super om man tränar eller vill gå ner i vikt.

jag hittade ett recept på kokospannkakor som jag tänkte testa med, men det får bli en annan dag, har ingen grädde hemma. Återkommer med receptet när jag testat.

So long...

nääää!!!

Illa, illa. Nu gäller det att bunkra upp alltså!

http://www.tlv.se/teststickor

jag har bayer autodisc och nu kommer jag alltså få betala för dem. no way!!!
fasen också, då måste jag ju byta..

Blir ett par vändor till apoteket nu för att plocka ut så jag har rejält hemma...


Inge bra :(

Jag och syster min gav oss ut till motionsslingan och skulle ta oss an den längsta slingan på 9 kilometer, lite för att känna av formen inför tjejmilen som är om MINDRE än två veckor! Vi räknade dock ut att den inte riktigt är 9 kilometer och blev aningen besvikna. Fast mest besviken var nog jag som mådde sååå illa under löpturen. När vi nådde 2 kilometersmarkeringen satte det igång och sen blev det bara värre och värre. Jag stod ut i några kilometer till men till slut insåg jag att det inte gick längre. Jag mådde så illa och klöktes :( Jag gick en bit, sprang lite till och gick en bit till. Avslutade det hela med att springa sista kilometern men började må illa igen, fy så besviken man kan bli.

Illamåendet höll i sig en bit på vägen hem med, stannade på shell och skulle köpa kylarvätska till mor min och inser att jag nog ska köpa lite choklad och då slog det mig. Mitt blodsocker var säkert lågt. Glömde kolla det innan vi åkte hemifrån och jag mådde ju bara fint, DÅ.
När vi kom hem till mamma kom de vanliga symptomen på lågt blodsocker så det måste ju berott på det.. eller?

Efter lite choklad, några bragokex och en härlig middag med grillad fläskfilé, halloumi och rotgrönsaker så är nu blodsockret uppe, alldeles för högt dock... Aaaarggh! Dessa rekyler. Hur undviker man dem????

Sötar du?

Använder du sötningsmedel eller vanligt socker i sådant som man vill söta?


Jag är uppvuxen med Canderel strö och liknande kemiska sötningsmedel. Och sorgligt nog äääälskar jag cola light :( men hur är det egentligen med dessa kemiska produkter? Enligt vissa forskare kan de vara cancerframkallande efter att försök på råttor påvisat detta. Men jag tror snarare att det kan vara "värre" än så, fast detta går ju inte att se eller bevisa förrän många generationer framåt.. I vilket fall så finns det ju faktiskt naturliga alternativ, något jag i princip nyss (ja.. någon månad sedan..) hittade information om.  Två olika sorter dessutom. helt naturligt och som inte höjer blodsockret.
Frågade min diabetetssköterska om detta men hon hade ALDRIG hört talas om det, snacka om uppdaterad.

Det ena heter sukrin, är en sockeralkohol och som finns som "vanligt" strösocker och som typ florsocker. Smakar lite annorlunda men går super att använda i sådant som ska värmas upp tycker jag, då försvinner bismaken.. Finns att köpa i vanlig hälsokostaffär och är såklart DYRT :(

Stevia är ett annat naturligt sötningsmedel som kommer från steviaplantans blad. Tyvärr är det inte livsmedelsgodkänt i EU men det går fint att beställa på internet, eller så kan man köpa sin egen steviaplanta och torka och pulverisera bladen. Det beror på hur "pysslig" man är. Det är väldigt sött och kan få en besk smak om man sötar för mycket sägs det.

Jag har bara provat sukrin än så länge, men som sagt, blir godast om det värms upp, gjorde bla vaniljasås på det, supergott! har smakat stevia en gång då vi hade det på jobbet åt två syskon som bla hade epilepsi och äter en EXTREM atkinsdiet (de har inte haft några anfall sen dess och har färre problem med sina handikapp)
Ett annat sätt att söta lite grann är att använda sig av vaniljpulver, supergott att ha i bla vispad grädde eller en smoothie!

men om man inte är diabetiker då? Är inte "bästa" att använda vanligt socker då, kan säkert många undra. Nä, det tror inte jag. Eller om man är smal, då kan man väl äta socker...?  Här är ett av alla ställen man kan läsa mer om det.

Tips!

En bra länk där de samlat många livsmedel och deras näringsinnehåll

http://www.ofk.nu/gym/naring/naring.html

Varför dietister, varför????

Under mina två graviditeter har jag blivit remitterad till dietist. Dietist som arbetar med diabetiker. Fine, tänkte jag, ska bli intressant att få lite aktuell information.

Informationen var dock allt annat än aktuell. Hon insåg ganska fort att jag var intresserad och ganska medveten kring kost och hälsa. Jag berättade att mitt stora problem var frukosten. Jag visste inte vad jag ska äta till frukost. Till detta berättade jag även att blodsockret alltid stiger kraftigt på morgonen/fömiddagen. Jag får rådet att äta fil med osötad müsli och osätat bröd med max 4 gram sockerarter per 100 g. Man kan hitta MÄNGDER av ljusa, kolhydratrika brödsorter med lite eller inget tillsatt socker. Dessa höjer blodsockret i ilfart ändå. Bra, well, snyggt jobbat!

Jag tog även upp att jag gärna åt godis för att höja blodsockret när det var lågt (vilket det var typ 6-7 gånger VARJE dag) så fick jag svaret, av både henne, diavetesläkare och sjuksköterska att det är inte så noga vad man äter bara man får upp blodsockret och ja, det får man av godis. Jättemycket. Och sen får man panik och pumpar i insulin och så faller det i ilfart och så kör vi samma visa igen. Man kan faktiskt höja blodsockret med frukt, det har samma verkan men ger också kroppen nyttiga vitaminer och antioxidanter. Tönk om de kunde säga det istället. Förena nytta med nöje typ.

En tredje fråga jag undrade över var socialstyrelsens råd om att äta en skiva bröd till varje måltid. Skulle det verkligen vara vettigt. Ja, tydligen. Bara man väljer grovt bröd med lätt margarin på. Lättmargarin som istället för livsnödvändigt fett är fyllt med aromer, emulgeringsmedel, konserveringsmedel m.m. Är detta verkligen vettigt??!!!! Grattis!!!
Vill du läsa mer om läskiga margariner och dess innehåll så kolla här

Ja, vad ska man säga, dagens dietister och jag är inte riktigt överens. När jag berättade att jag gärna utesluter kolhydrater fick jag konstiga blickar och bannor av både dietist och diabetessjuksköterska. jag har nog tid till läkaren snart och då ska jag diskutera kostråd på allvar!!!

By the way, detta blogginlägg triggade igång min hjärna...

En favoriträtt

Ikväll bjöd jag mor min på en av mina absoluta favoriträtter

Lax med spenat och parmesan

Skiva lök och vitlök och stek i en stekpanna utan att det tar färg, jag använder olivolja då jag tycker det smakar bäst. Lägg i färska spenatblad (det behövs ganska mycket ) efter en stund häll på lite vitt vin och låt det putta ihop. Lägg detta i botten på en ugnsform, lägg önskat antal laxfiléer på, salta och peppra och slå på en skvätt grädde.  Fyll på med riven parmesan och lite sesamfrön och in i ugnen. Längd och gradantal brukar variera från gång till gång, men ca 200 grader i kanske 15 minuter. Idag åt vi det med kokt broccoli. Fint värre!


Bröd!!!

Jag står i detta nu och bloggar i doften av nybakat bröd. LCHF bröd blev det. Hoppas det smakar lika ljuvligt som det doftar!


FRUKOSTFRALLOR

Du behöver:

1,5 dl mald mandel

eller mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 ägg

1 dl crème fraîche

2 msk smält kokosfett

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, bakpulver och salt i en ­bunke. Jag tillsatte även ett par matskedar solrosfrön och pumpakärnor. Tillsätt sedan ägg, crème fraîche och kokosfett och rör till en jämn smet. Låt degen svälla i cirka fem minuter.

2. Dela degen i 12 bitar och ­forma till små bullar. Lägg ­bullarna på bakplåtspapper eller på en välsmord plåt. ­Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter och låt svalna på ett galler.

 

Receptet är hämtat ifrån boken "LCHF för kvinnor" av Anna Hallén

Nedrans!

Var ute på en liten joggingtur i eftermiddags (mätte den sen till 4.6 kilometer så så liten var den inte)
När jag kom tillbaka insåg jag att jag borde äta något eftersom jag inte ätit nåt vettigt till lunch, dessutom fuskade jag och åt en macka (en nybakt, varm hemmagjord fralla med solrosfrön, om den var god?? svar ja!!) Jag slängde ihop en smoothie med banan som jag och mamma delade på. Tog lite insulin men det verkade tydligen inte räcka, någon timme senare mådde jag superilla och blodsockret var högt! Ush och blä. Pumpade i mer insulin men inget hände. Bytte nål och mer insulin och nu känns det mer stabilt.
När jag väntade barnen kunde jag knappt gå en promenad utan tt blodsockret blev lågt nu känns det som om det blir högt när jag springer. Måste göra en ordentlig koll av detta, för så ska det väl inte va??

Till kvällsmat blev det kyckling i ugnen, med nån sås som jag slängde ihop av grädde, creme fraiche och kantarellost. Till edt stekta kantareller, sparris och kokt blomkål. Fick duga så att säga. Nu har jag precis ätit en liten gnutta chokladpudding, egentligen är det rent äckligt men av någon anledning tycker jag om det just nu. massa grädde blev det till och nu är jag mätt och belåten och färdig för sängen!

Mums!

Sjukt eller friskt??!!

Idag kan män läsa i en artikel på aftonbladet.se om en kvinna som vill bli världens största..

Om man har som mål i livet att bli världens största kvinna, är man verkligen helt frisk då?
Det är inte hälsosamt med extrem övervikt, det kostar på både för en själv och för samhället.

Jag skulle vilja se hur hennes blodsocker mår. Hela hennes kropp egentligen. Snacka om att den får jobba stenhårt för att fungera när hon sätter i sig så stora mängder mat.


Dagens kvällsmat

Dagen kvällsmat blev en chevreostsallad


Vacker mat blir man glad av!

Ruccola, babyspenat, chevre, parmaskinka, hallon, valnötter och en gnutta balsamico

Sonens kvällsmat, lax, hallon och en morot. han åt upp hälften, sen ville han ha en riskaka, så det fick han. Dottern på 6 månader sög glatt på en citronklyfta..


Fint till vardags blev det när jag drack bubbelvatten med citron och hallon ur fint vinglas..

Önskade mig en löprunda ikväll men barn som inte ville sova i tid, en kvällsarbetande man och ingen barnvakt som kunde ta sig hit inna solen gått ner satte käppar i hjulet för mina planer. Får bli imorgon istället..

Jag och min pump

Jag har alltså haft diabetes sedan 1986. 25 år. Jag har testat många olika apparater för att mäta blodsockret och flertalet olika insulinsorter för att få bukt på mitt svängiga blodsocker. När jag var ca 12 år testade jag för första gången att använda pump, först bara på natten men sedan även på dagen. Ett litet gissel i början men jag upptäckte ganska tidigt att detta var min grej. Nu har jag haft pump längre än jag tagit vanliga sprutor och jag vill aldrig vara utan den. Visst har jag haft stunder då jag mest varit arg på skiten men den är mig trogen och jag den likaså.



En sån här sitter alltid på mig, dock har jag en grå just nu men jag såg precis att de finns i rosa.. hur coolt hade inte det varit?
Tidigare har jag även sett att de i USA marknadsför insulinpumpar som man kan byta skal på, fanns massa coola. Det hade jag velat ha..


Jag vill ha!!!

Bilder lånade från minimed.com




GLÄDJANDE INFORMATION!!

Ökningen av diabetes typ 1 verkar ha avstannat - läs här

Lite svajigt

Blodsockret fortsätter vara lite svajigt idag, tycker det är så svårt att få ordning på efter att jag haft lågt blodsocker på natten, det blir en riktig berg och dalbana dagen efter. Lyckades få lågt blodsocker precis lagom till kvällsmaten,. jobbigt då att maten var utan kolhydrater, eller nästan i alla fall. Fick bli lite saft till, och sedan hade jag kokat lite rabarberkräm vilket var tur för saften räckte inte till. Är lågt nu med känner jag, får kolla om en stund och äta ett äpple och sänka basaldosen lite.

Idag hade jag verkligen idétorka på kvällsmat. Ingen ork och ingen lust alls. Äter nästan alltid lax nät jag har idétorka. Så även idag. Ugnsbakad lax med fetaost och creme bonjour oliv på. Blev sådär gott. Laxen var lite fet och ost på det blev lite för mycket.. Åt hemmaodlade haricot verts och broccoli till. Och en gnutta balsamico..


Före ugnen

Efter ugnen
'
Uppslängd på tallriken!

Nu, ett äpple. sedan sängen!

Dagens lunch blev lite annorlunda. Ägg och...

dsc00755 (MMS)

Dagens lunch blev lite annorlunda. Ägg och baconmuffins och en banansmoothie. Passar dock perfekt efter den 6 kilometers löprundan jag var ute på strax innan lunch..


fasen också!

Lågt blodsocker mitt i natten :(
vet inte vad som blev fel... kan kanske bero på att jag ammade lillan väääldigt många gånger i gårkväll.
Ja ja, botar med wasa crisp and weat och proviva... mums! Har en massa ballerina som ligger och glor på mig med, men jag ska lyckas låta bli dem!
Hur botar du ditt låga blodsocker???



Ägg och baconmuffins

Fick ett fantastiskt bra recept på ägg och baconmuffins av min vän Lina härrom dagen. Perfekta istället för "kvällsmackan" till fika, frukost eller precis när som helst när den lilla hungerna sätter in

Ägg och baconmuffins

2 paket bacon
10 ägg
1 dl grädde
2 dl ost
salt, peppar och andra kryddor

Knaperstek baconet. Vispa ihop äggen med grädden och rör i den rivna osten. Osten får gäran vara smakrik, jag använde allerums prästost. Lägg i baconet. Krydda med salt (var försiktig, mina blev lite för salta) sedan kryddade jag med en krydda som heter Milano pastakrydda med olika örter och annat smått och gott. Pizzakrydda kan nästan vara ett jämbördigt alternativ. Häll i muffinsformar, de i siolikon är ultimata men vanliga i papper duger med, blir ca 10-12 "muffins" beroende på hur mycket man häller i varje och hur stora formarna är.. Grädda sedan i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att äggen stannat och att muffinsen fått fin färg...

Supergoda att äta kalla eller varma!


En dagens

Tänkte jag kunde tipsa om vad jag åt till kvällsmat idag, en rätt som inte höjer blodsockret speciellt mycket men som är väl sammansatt dvs mycket proteiner (kycklingfilé) och lite kolhydrater (morötter i wooken och jordnötssåsen) och mättar rejält!


Kycklingfilé med jordnötssås och wookade grönsaker


Kan redan nu meddela att jag tyvärr inte kan ge några exakta mängder i mina recepttips om jag inte har ett recept att länka till utan man får helt enkelt smaka sig fram..

jag stekte kycklinginnerfilé för sig själv i en stekpanna och i en annan gjorde jag såsen enligt följande

Jordnötssås

ca 1 - 1 1/2 dl jordnötssmör (crunchy)
I burk ekologisk kokosmjölk, absolut inte lightvarianten!!!
2-3 vitlöksklyftor
en skvätt sweet chili
soja
seafood soy
ingefära (hade ingen färsk så pulverform fick duga)
salt
peppar

Blandade helt enkelt ihop allt i en stekpanna och lät den puttra.
Sedan stekte jag på wookgrönsaker (denna gången frysta från findus)

Både jag och 2 åriga sonen åt som tokar :)

Ja, varför inte???

Har haft tankar på att starta upp en diabetesblogg, en blogg där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Där jag kan irritera mig över dagens kostråd till diabetiker. Där du kan ge tips till mig och där vi kan stärka varandra!

Jag har haft diebetes sedan jag var 3 år och knappt 6 månader. Jag firar helt enkelt 25 års jubileum som diabetiker i år. Nu i augusti faktiskt. Får fråga mamma om vilket datum...

Jag har gått igenom mycket med min diabetes, det blir så när man lever sida vid sida och inte ihop men jag är heller inte någon extremist. Jag har bara nästan varit i koma, har bara haft så lågt blodsocker att jag fått ta glukosspruta en gång, har gått igenom två ganska vanliga diabetikergraviditeter.

jag lever idag med insulinpump och är den numera trogen. Jag har sedan snart ett halvår tillbaka lagt om kosten. jag vill inte säga att det är LCHF, inte heller GI, inte heller Paleo eller Atkins. Som tidigare berättat jag är inte extremist på något vis, jag försöker bara äta och leva så att jag ska må så bra som möjligt. Mer om min kost och mat tips kommer i framtida inlägg.

Så, helt enkelt för att citera kent; välkommen, välkommen hit, vem du än är, vad du än är!

RSS 2.0